Vad betyder egentligen vintage?

Vintage är ett ord som kommer från latin och rakt översatt betyder vinskörd eller vin-tid. Det syftar från början på vin som är gjort av druvor som samma år har skördats. Under årens lopp har uttrycket utvecklats och betydelsen av ordet vintage har utvecklats och betyder nu äldre eller äldre fin kvalitet eller årgång.

När man idag pratar om vintage syftar man inte bara på vin utan det kan gälla så mycket mer. Varor, inredning, klädesplagg, böcker, filmer, bilar och så mycket mer. Vintage och retro är två begrepp som ofta blandas ihop idag vilket ger en felaktig syftning på ordet vintage.

Retro syftar mer på saker som är begagnade, dock behöver det inte vara begagnade saker som har producerat nyligen. För att kläder ska vara vintage brukar man säga att det ska vara minst 25 år gammalt även om alla inte är överens om det. Kollar man in på större auktionssidor på internet kan begreppen oftast blandas ihop vilket kan skapa en stor förvirring.

I exempelvis USA säljer man kläder från 1990-talet och säger att de är vintage vilket man inte gör i vintagebutiker i Sverige.