Skillnaden mellan second hand och vintage

Är allt som är second hand också vintage? Är allt vintage second hand? Vad är egentligen skillnaden mellan second hand och vintage? Ja, frågorna om vad second hand och vintage egentligen är kan vara många. Om du alltid har undrat över frågor som dessa har du kommit helt rätt. För här kommer du nämligen få svar på just frågor som dessa.

Second hand

Färgglada sidobord, fina kläder, mysiga koppar och mycket annat kan du hitta på en second hand-butik. Allting inne på en second hand-butik har tidigare ägts av någon annan och är alltså begagnat. Någonting som är second hand kan vara i vilket skick som helst – det kan ha hur många eller hur få år på nacken som helst.

Vintage

Till skillnad från second hand måste en sak eller ett plagg vara minst 25 år gammalt – och helst ännu äldre – för att det ska få kallas vintage. Det brukar även vara ett bättre skick på saker som är vintage om man jämför med second hand.

Lika men ändå olika

Alltså är allting som är vintage också second hand, men allting som är second hand är inte vintage. Till exempel är det svårt för produkter från Sous vide att vara vintage eftersom att varken märket eller metoden inte är så gammal. Men, så länge produkterna är begagnade är de second hand.

Det kan vara svårt att hålla isär vintage och second hand. Men när du väl har förstått skillnaden och kanske till och med fått uppleva skillnaden kommer du förstå varför det finns olika begrepp.